IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газпром засега няма да преразглежда договора си с Булгаргаз

От ръководството на Булгаргаз пък твърдят, че вече са изпратили на руската компания предложенията си за промени в документа

12:52 | 24.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Газпром засега няма да преразглежда договора си с Булгаргаз

Засега Газпром не възнамерява да преразглежда съществуващия договор с Булгаргаз за доставки на газ за България, каза в отговор на въпрос на Investor.bg представителят на ръководството на руския газов монополист Станислав Циганков, който участва в срещата на върха в София под надслов „Природен газ за Европа: сигурност и партньорство“.

По думите му няма причини договорът, който важи до 2012 г., да бъде подновяван още сега.

Помолен да коментира изказването на Циганков, изпълнителният директор на Булгаргаз Димитър Гогов заяви, че Булгаргаз вече е изпратил на ръководството на Газпром предложенията си за изменения в съществуващия договор, основната част от които бяха огласени в началото на годината.

Гогов допълни, че продължава да смята, че е възможно до края на годината да бъде подписан нов договор с Газпром и че последната дума по въпроса има висшето ръководство на компанията в лицето на Алексей Милер, от когото досега няма официален отговор.

Гогов съобщи още за Investor.bg, че през май при посещението си в Mосква ще проведе разговори с ръководството на Газпром, на които очаква да бъдат уточнени основните насоки на преговорите за нов договор.

Относно поставения от премиера Сергей Станишев въпрос за създаването в бъдеще на газова борса в България, Гогов коментира, че това е въпрос на сравнително далечно бъдеще и едва ли на практика може да се осъществи по-рано от 10 години. Преди на практика да заработи такава борса, първо трябва да бъде осъществен поне единия от проектите „Южен поток“ и „Набуко“, освен това трябва да се изгради поне още едно газохранилище, в което да се съхранява търгуваният на борсата газ. Освен това е добре в близост до България да има и терминал за втечнен газ, вероятно на територията на Гърция, тъй като в Черно море няма как да влизат големи танкери, пренасящи втечнен газ. Такъв проект, по думите на Гогов, ще е много полезен, но и скъп, така че по всяка вероятност в реализирането му ще участват две-три държави от региона.

По отношение на „Южен поток“ Циганков коментира от своя страна, че Газпром е подготвен окончателното споразумение за газопровода да бъде подписано след 2 дни в Москва при посещението на премира Станишев. Що се отнася до коментирания напоследък въпрос дали за новия газопровод ще се използва съществуващата газопроводна мрежа на България, той отговори уклончиво.

Изказването на министъра на енергетиката Петър Димитров, че доставчиците на газ, в случая Газпром, би трябвало да осигурят и алтернативни маршрути на доставки в случай на газова криза като тази в началото на годината, Циганков коментира, че „има международни договори, които действат от дълго време, и в тях са уредени посочените въпроси“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още